Saps com fer-te una desinfecció total del teu cotxe?

El teu automòbil és una de les formes de transport més segures, possiblement la que més, per evitar el contagi per Coronavirus. Al ser un espai privat, pots evitar qualsevol contacte amb desconeguts i sentir-te com si estiguessis ben bé a casa teva.

Això sí, a l’igual que passa amb la teva llar, l’ús que fas del cotxe pot ser suficient per a contaminar-lo. I el fet que sigui un espai tan reduït i tancat multiplica les possibilitats de transmissió directa si vas a bord amb una altra persona. Per això, és important desinfectar-lo bé.

Materials més propensos a el contagi per coronavirus

Apart del contagi directe entre persones, la forma més fàcil d’infectar-te és a través del contacte amb superfícies. El coronavirus viatja a les gotetes que expulsem amb la tos o al parlar i pot dipositar-se sobre qualsevol tipus de superfície. Si no fas servir guants ni et rentes les mans degudament, pots contagiar-te si et toques el nas, els ulls, la boca i la cara en general.

El teu vehicle compta amb una gran varietat de materials, i cada un reacciona diferent al Covid19.

Evidentment, no és una qüestió de blanc o negre, i el tipus de material de la superfície incideix molt tant en la càrrega viral com en el temps que el virus roman actiu. Encara és aviat per tenir conclusions definitives sobre aquest tema, però ja s’han publicat alguns estudis amb els quals podem saber el temps aproximats que està actiu aquest virus en les diferents superfícies del nostre vehicle. Per exemple: En els plàstics 72 hores, a l’acer i altres metalls de 2 a 5 dies, a l’alumini de 2 a 8 hores i en tapissats encara està per per determinar segons teixits.

Sigui quin sigui el temps en que actua aquest nou agent, el millor és desinfectar tot a consciència posant l’accent en aquelles parts que podem tocar amb més freqüència.

Si tanquem els ulls, visualizarem dins  la nostra ment el procés que seguim cada vegada que fem servir el cotxe, i tots els nostres moviments.

Prova de fer aquest exercici, tanca els ulls un moment, concentrat, i puja al cotxe imaginàriament… Desprès continues llegint!

El primer que has tocat son les manetes de les portes exteriors i interiors. Seguidament possiblement els marcs de la porta, llavors les palanques que regulen el seient, el mirall retrovisor, el cinturó de seguretat, el fre de mà, la palanca de canvis, i el volant.

Les palanques i controls dels llums, intermitents, eixugaparabrises, els botons de l’alçavidres o de tancament i obertura de les portes, els controls o la pantalla tàctil de la consola central…

Ho hem encertat? No oblidem la clau, aquesta ja era fora abans d’entrar.

Equip i materials per desinfectar el teu cotxe de coronavirus

En general, tenim la temptació de voler desinfectar nostre vehicle amb un simple drap i amb les mans nues pensant: “ja em rentaré les mans, és el meu cotxe”. No obstant això, en una situació difícil com la que estem hem d’extremar les precaucions i pensar que ara és diferent.

En aquest aspecte, t’has de sentir més com un professional del Detailing que com un propietari particular que li fas un rentat “de pim pam i ja està” al teu cotxe.

Hi ha quatre elements bàsics que has de utilitzar per a la desinfecció.

Draps

Podries fer servir qualsevol paper de cuina. Però, si a més de desinfectar vols tenir un bon acabat general, millor fer servir microfibres que atrapin bé la pols i et facilitin l’acabat. Hi ha microfibres i productes específics per a la neteja de l’interior de vehicles, nosaltres en servim cada dia.

Guants per protegir-te les mans

Les autoritats sanitàries ens expliquen que, de cara a evitar el contagi, l’ús de guants no és tan essencial com el fet de rentar-nos amb freqüència les mans. Tot i així, desinfectar el teu cotxe pot exposar-te més del normal si el fas servir amb freqüència aquests dies.

A més, els guants et seran útils també per protegir-te les mans tenint en compte que faràs servir productes químics. Els més recomanats són els que compten amb la certificació UNE-EN ISO 374-5, de materials com el làtex, nitril i vinil, que son els usats pel personal sanitari, i no tant els de polietilè que ens trobem al súper o a la gasolinera, que estan pensats per un menor rendiment d’us.

Mascareta per evitar la inhalació del Covid19

Des del principi de la pandèmia s’ha parlat molt de les diferents mascares i de les seves efectivitats. Bàsicament tenim dos tipus, les anomenades “quirúrgiques”, de baix cost i fetes de tela o paper, i les d’alta eficiència, fabricades amb materials més resistents i amb un o diversos filtres, pensades aquestes per estar en zones de risc més elevat.

Les autoritats ens han informat que les casolanes de tela són suficients per no transmetre el virus si estem contagiats, però no tant per evitar la inhalació de gotes o aerosols contaminats.

Les quirúrgiques fan les dues funcions, no reben i no transmeten.

Les d’alta protecció, que es divideixen en tres nivells de FFP segons el filtrat que ofereixen, ens protegeixen en zones amb més risc. En el nostre cas, les dues últimes serien les més recomanables, sobretot tenint en compte que actuarem sobre el sistema de ventilació del nostre vehicle.

Productes de neteja per a la desinfecció

Per sort, el coronavirus SARS-CoV-2 s’ha mostrat molt vulnerable davant de la gran majoria de desinfectants habituals. Aquí la dificultat rau en trobar un producte que et permeti fer una desinfecció a fons sense danyar els materials de l’interior del vehicle. Veiem alguns exemples:

Per a peces plàstiques i metàl·liques, el més recomanable són els productes amb al menys 70% d’alcohol, si és possible de el tipus isopropílic, l’usat habitualment en els tallers.

Per a tapisseries, hi han productes específics per a tot tipus de tapisseries, com els que utilitzem i posem a la teva disposició a Shine Vips. Si la teva tapisseria és de cuir, a més de netejar i desinfectar, també li has d’aplicar un producte per a la seva hidratació, importantíssim per allargar-li la vida.

Per l’aire condicionat, per desinfectar bé el circuit i que no quedin bacteris al seu interior, hi ha al mercat alguns esprais, no recomanats per nosaltres que en som més de ozonitzar aquestes parts professionalment.

Tot i que alguns mitjans ho recomanen, evita en la mesura del possible l’hipoclorit (lleixiu), Trihidrur de nitrogen (amoníac) i el peròxid d’hidrogen (aigua oxigenada). Si no en fas un bon us, pots danyar molts components de l’auto.

Consells per desinfectar el teu cotxe

Una vegada que tinguis tots els materials i estiguis degudament equipat, pots anar per la desinfecció del teu automòbil de forma metòdica. Per a això, et recomanem seguir aquests passos:

Neteja la pols acumulada i qualsevol taca que trobis, tingues en compte que en aquests consells partim de la base que ja has netejat, sols et cal desinfectar (que son termes diferents)

Aplica per parts el producte desinfectant que hagis escollit, de manera ferma però sense fregar massa, ja que pots descolorir o crear solcs en els materials.

Asseca totes les superfícies per evitar humitat. Si la teva tapisseria és de cuir, aplica el producte hidratant. A Shine Vips tel podem sevir.

Finalment, ventila bé tot l’habitacle per evitar qualsevol intoxicació la propera vegada que hi entris.

Has de ser metòdic per aconseguir una completa desinfecció del teu cotxe.

Durant tot el procés, has de seguir les normes habituals de l’estat d’alerta, com no tocar-te la cara o no relacionar-te amb altres persones. I una vegada que acabis, és millor tornar a casa, llençar els articles d’un sol ús a les escombraries, rentar-te bé les mans i fer fora la rentadora la roba que hagis usat. Només després de fer tots aquests passos, podràs dir que has desinfectat el teu cotxe amb èxit.

Per qualsevols dubte, envia’m un Whats App al 676988036 i en parlem.

Rafel Casado, Detailer Shine Vips